Суббота, 18.05.2024, 10:26 | Приветствую Вас Гость

Медицина

Главная » 2017 » Январь » 3 » Як вибрати книгу для дитини
00:14
Як вибрати книгу для дитини

Вибір першої книги для малюка — справа приємна і, в той же час, відповідальна, адже багато в чому від першого знайомства з чарівним світом книг залежить ставлення дитини до читання в наступні роки. Наведені рекомендації при виборі книг для свого малюка, і тоді книга зможе стати для дитини справжнім другом!

Давайте уявимо, що ви прийшли в книжковий магазин, і перед вами розкинулися нескінченні полиці з дитячими книгами. Як вибрати книгу для дитини?
Пропоную для початку визначитися з форматом. Для малюків найбільш підходящими вважаються 2 варіанти – формат А4 або маленькі книжки-картонки, які зручно тримати в маленьких дитячих ручках. Тільки в останньому випадку прослідкуйте, щоб картинки і шрифт в книгах не були надто дрібними і нерозбірливими – це шкідливо для дитячих очей, та й читати таку книжку буде не дуже приємно.

Для самих маленьких велике значення також має обсяг книги. Оптимально, коли в одній книжці надрукована одна казка або невеликий збірник віршів одного автора або декількох авторів, але об'єднаних загальною темою (наприклад, вірші про зиму, про іграшки, про хороші манери і т. д.). Не варто гнатися за вигодою або намагатися справити враження на дитину, купуючи величезний збірка за принципом «все і відразу». Читати таку книгу буде нецікаво і незручно – ні вам, ні дитині.

Книги для дітей можна замовити тут: "Эрудит".

Тепер давайте придивимося до палітурки. Він повинен бути картонним і досить щільним – це особливо актуально, якщо ви купуєте книжку для дитини до року. До речі, якщо ви купили або знайшли свої власні дитячі книжки на тонкому папері, їх можна акуратно розділити на листи і посторінково помістити в папку з файлами. Цей же прийом я використовувала для тетрадочек і книжок-развивашек серій «Школи 7 гномів», «Дидактика» і т. д. Беззубий малюк може навіть пожувати таку книжку – для вірності файли слід заклеїти смужками скотчу.

Але ми трохи відволіклися. Продовжуємо вивчати якість нашої книжечки. Зверніть увагу на сторінки. Добре, якщо вони виконані з щільної білої або теплого відтінку паперу. Тонкі сторінки недовго проживе у малышковых руках, до того ж, ними легко можна обрізатися. А це може надовго відбити у дитини всяку охоту читати.

Ще кілька хвилин приділимо ілюстрацій. Незграбні комп'ютерні картинки відразу відкладемо – вони точно не сприятимуть ні розуміння сюжету, ні, тим більше, формуванню естетичного смаку дитини. Загляньте під обкладинку і подивіться на прізвище художника-ілюстратора. Бачите когось із цього списку: Б. Диодоров, Ст. Сутеев, Ю. Чижиков, Ст. Білібін, Ю. Васнецов? Така книга піде на користь вашій дитині. Якщо прізвище ілюстратора ні про що вам не говорить, то доведеться погортати й уважно придивитися до картинок в книжці. Орієнтуйтеся насамперед на власну інтуїцію, емоції та почуття, які викликають у вас зображення. Персонажі не повинні бути злими, відразливими, неприємними. Добре, якщо зображення досить правдоподібні і не перевантажені зайвими деталями, відповідають тексту і розташовуються на кожній сторінці.

Можливо, зараз вам здається, що шрифт в книзі для читання батьками дітям не має принципового значення. Однак, це не так. Малюки, які з раннього дитинства слухають улюблені казки та вірші на колінах у мами чи тата, дуже рано починають проявляти інтерес до написаного тексту – розглядають, шукають знайомі букви, намагаються стежити очима за текстом. Саме тому одразу ж віддавайте перевагу виданням, позбавленим різноманітних шрифтів. Літери повинні бути чіткими, досить великими і написані – обов'язково – чорним на білому тлі.

Перейдемо до найголовнішого, — до змісту. Сьогодні стало майже звичним перебріхування знайомих сюжетів і домислювання оригінальних кінцівок казок, та й не всі книги сучасних авторів «однаково корисні». Особисто я намагаюся перед покупкою (я віддаю перевагу інтернет-магазинам) уважно погортати книгу в звичайному магазині, прочитати її хоча б частково, щоб бути впевненою в якості її змісту. Якщо у вас немає можливості перевіряти таким чином кожну книгу, озбройтеся порадами знайомих мам, яким ви довіряєте – тільки не варто приймати рішення, грунтуючись на відгуках в інтернеті, на жаль, вони можуть бути написані на замовлення. Непоганий варіант – купувати книги, які вже зацікавили дитину і пройшли ваш контроль якості – наприклад, це можуть бути книги, з якими малюк познайомився в гостях або в бібліотеці. Ще один вихід – купувати книги тільки перевірених, зарекомендували себе видавництв.

Не пошкодуйте часу, щоб вибрати якісну книгу, яка займе гідне місце у бібліотечці вашого малюка. Нехай у неї буде зовсім небагато книг, але кожна з них буде по-своєму важлива, цікава і зручна для читання. А якщо збирати власну бібліотеку для вас занадто важко з фінансових міркувань, ви завжди можете скористатися громадською дитячою бібліотекою або практикувати обмін книгами з іншими мамами. Так чи інакше, ви зможете застосувати ці рекомендації при виборі книг для читання зі своєю дитиною і, можете бути впевнені, що ваші зусилля не будуть марними!

Просмотров: 598 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Меню сайта
Форма входа
Поиск
Календарь
«  Январь 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архив записей
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 7
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0