Суббота, 18.05.2024, 07:45 | Приветствую Вас Гость

Медицина

Главная » 2016 » Декабрь » 19 » Коли випадають молочні зуби
01:07
Коли випадають молочні зуби

Так вже мудро розпорядилася природа, що людина народжується без зубів, це необхідно для повноцінного і безболісного періоду вигодовування грудним молоком. З часом переходу на більш дорослу їжу, у дитини починають прорізуватися зубки, до 2 – 3 років прорізується весь комплект перших зубів у кількості 20 шт. Ці зуби не постійні і носять назву молочних, вони менше за розміром, мають менше горбків, оскільки їжа для дітей цього періоду не надто жорстка. Так само мають довгий корінь, який розсмоктується до того часу, коли випадають молочні зуби у дітей.

Зміна молочних зубів на корінні відбувається поступово, цей тривалий процес починається з 4 років, коли у дитини прорізуються треті моляри, які є корінними спочатку. Потім, відбувається розсовування молочних зубів із-за того що щелепу дитини збільшується, це значною мірою спрощує поступове випадання молочних зубів і прорізування на їх місці корінних, які трохи ширше.

Як відбувається заміна молочних зубів на корінні?

Заміну зубів можете замовити тут: зубной имплантант.

Формування зачатків і молочних і постійних зубів відбувається ще тоді, коли дитина знаходитися в утробі матері. Причому зачатки корінних знаходяться під молочними і не як не проявляють себе, поки малюкові не виповниться чотири роки.

Молочні зубки дуже схожі на постійні, але мають менший розмір і слабку емаль. Саме це їх якість часто призводить до того, що з'являється карієс, руйнує не тільки наявний зуб, але і зачіпає зачаток корінного. І коли у дітей випадають молочні зуби зіпсовані карієсом, постійні так само можуть мати цей дефект, ось чому не можна нехтувати гігієною ротової порожнини запобігає появу дірок і нальоту, а також навідуватися до стоматолога з раннього дитинства.

Якщо порівнювати щелепно-лицевої апарат дитини з аналогічним апаратом дорослої людини стає зрозуміло, чому молочних зубів всього двадцять. До чотирьох років щелепа значно подовжується, з'являється місце для корінних молярів, які прорізуються першими, а між молочними зубами утворюються просвіти. З цього моменту зачатки корінних зубів активізуються і починають свій ріст, стикаючись з коренем молочного, провокують його розсмоктування. Це призводить до того, що поступово молочні зуби, втрачаючи свій корінь, починають розхитуватися і до 6 – 7 років, коли починається зміна молочних зубів на постійні, випадають перші нижні різці. Незабаром, на їх місці з'являються корінні, більш міцні зуби, які і служать людині все життя.

Коли змінюються молочні зуби у дітей?

 

В якому віці починається випадання молочних зубів? Ці терміни так само щодо усереднені, як і терміни прорізування зубів і залежать від багатьох факторів, в числі яких:

Генетична схильність.
Інфекційні захворювання, що супроводжуються високою температурою, в анамнезі дитини.
Місцевість, в якій проживає дитина.
Харчування матері, під час виношування.
Наявність токсикозу при вагітності.
Проблеми з ендокринною системою прискорюють ріст зубів.
Рахітизм, сприяє сповільненого зростання постійних зубів.
Всі ці фактори впливають на стан зачатків зубів, на терміни, коли прорізаються молочні та на період їх експлуатації. Але, так чи інакше, період, коли змінюються молочні зуби у дітей на постійні, становить приблизно 7 – 8 років, а схема випадання у всіх однакова:

Нижні центральні різці.
Верхні центральні різці.
Бічні верхні, а потім нижні різці.
Перші моляри.
Ікла.
Другі моляри.
Коли починають випадати молочні зуби у дітей, вони практично позбавлені кореня, тому сам процес відбувається безболісно. Прорізування так само не доставляє дитині неприємностей, як це буває в ранньому дитинстві, оскільки десна вже має отвір, залишене після того, як випав молочний зуб.

Іноді, коли змінюються молочні зуби, самопочуття дитини може погіршитися, з'являється слабкість і жар які посилюються до ночі, дитина стає більш примхливим. Педіатр або стоматолог після огляду можуть рекомендувати препарати у вигляді гелю, які знімають больові відчуття при прорізуванні.

Ситуація може погіршитися наявністю запального процесу в яснах, викликаного поганою гігієною ротової порожнини і попаданням мікроорганізмів у відкриту рану після випадання молочного зуба. У цьому випадку не варто зволікати, необхідно звертатися до лікаря.

у дитини випав зуб

Що робити якщо випав зуб

 

Як правило, перед тим як випадають молочні зуби, вони починають хитатися, тому така подія, як втрата першого зуба не стане несподіванкою для дитини, навпаки, багато малюки прискорюють цей процес, вручну розхитуючи зуб.

Після випадання зуба, на його місці залишається невелика кровоточать отвір у десні, затягує за кілька днів. Щоб зупинити кров досить прикласти шматок стерильної вати, на місце пропусків і злегка затиснути його, хвилин через 5 – 7 кровотеча припиниться і на місці лунки утворюється невелика ранка, прикрита спекшейся кров'ю. Ця кров оберігає десну від занесення інфекції ротової порожнини, тому перший час виполіскувати, а тим більше виколупувати її не можна.

Після того, як у дітей випадають молочні зуби, не варто приймати їжу протягом 2 годин, після цього часу можна дати дитині не гарячу однорідну їжу у вигляді супу, пюре або каші. Тверду їжу або має дрібні частинки краще не вживати, щоб не травмувати незахищений ділянку ясен. Після їжі необхідно злегка прополоскати ротову порожнину, не роблячи при цьому полоскательных рухів, здатних витягне пробку з запеченої крові. Пробка, непомітно, випадає сама на 2 – 3 день після того, як випадають молочні зуби у дітей.

Деякі діти сприймають зуби як частину себе, і їх втрата викликає сильні переживання. Щоб такого не сталося, коли починають випадати молочні зуби, необхідно заздалегідь провести з малюком бесіду, пояснити важливість цієї події у житті малюка, піднести як ще одну сходинку на шляху до дорослішання.

Можливі проблеми, пов'язані зі зміною молочних зубів постійними

 

Коли у дітей починають випадати молочні зуби – це фізіологічний процес, але, тим не менш, можуть виникнути деякі труднощі, пов'язані з передчасною появою постійних зубів, або ж, затримкою їх прорізування. Розглянемо такі випадки більш докладно.

Передчасне поява корінних зубів « Акулячі зуби»

Найпоширенішою патологією пов'язаної з порядком випадання молочних зубів у дітей, є поява другого ряду з внутрішньої сторони щелепи. Така ситуація може виникнути з кількох причин, наприклад, раннє прорізування постійних зубів, у той час як молочні ще не повинні випадати з термінами, або ж у дитини не випадають молочні зуби, а зростання корінних почався в строк. Так само причиною зміщення зубного ряду може бути те, що молочний зуб, що випав, а корінь залишився в десні. За аналогією з тваринним світом таке формування другого ряду назвали «Акулячі зуби».

Постійні зуби впливають на швидке розсмоктування кореня у молочних, і вони починають хитатися. Після того як молочні випадають, зуби з другого ряду, поступово вирівнюються стаючи на їх місце і прикус набуває нормальної форми. Якщо молочний зуб не випав, а корінний зростає навскіс або ж провокує зсув ряду назовні, необхідно показати дитину стоматолога, який може порадити видалити молочний зуб і встановити тимчасову пластину, для правильного формування прикусу.

дівчинка чистить зуби

Криві зуби

В залежності від того, скільки у дітей випадають молочні зуби і термінів прорізування нових, формується правильний або прикус порушений. У тому випадку, якщо з якихось причин молочні зуби почали випадати раніше терміну або були видалені, інші починають зміщуватися, займаючи їхнє місце, і вже не так щільно прилягають один до одного. В той час, як постійний зуб вже не має достатнього місця для того щоб прорізатися правильно і часто розгортається перпендикулярно іншим, або ж виходить за межі зубного ряду вперед. Така ситуація часто буває з іклами, яким не дісталося місця.

Кривий прикус, це не фізіологічна особливість, а наслідки недбалого ставлення батьків до такого відповідального події, як зміна молочних зубів постійними. Щоб такого не сталося, слід контролювати в якому віці випадають молочні зуби і якщо це трапляється передчасно або масово, є необхідність звернутися до ортодонта для того щоб він встановив спеціальну розпірку між зубами не дозволяє їм рухатися.

Природою передбачено послідовне випадання молочних зубів і заміна їх на постійні, тому втручаючись в цей процес і вириваючи зіпсовані екземпляри карієсом можна спровокувати недорозвинення щелепного апарату, при якому на занадто короткою щелепи не вистачить місця для всіх зубів.

Затримка прорізування зубів або повна їх відсутність

Іноді трапляються патології, при яких, молочний зуб, що випав, а новий не росте досить тривалий період. В такому випадку необхідно здатися фахівця і зробити рентген щелепи, щоб визначити різновид патології, яка викликала затримку. До таких відносяться:

Просмотров: 912 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Меню сайта
Форма входа
Поиск
Календарь
«  Декабрь 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архив записей
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 7
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0